1. Dina styrkor och talanger syns inte alltid för andra

Du har säkert hört något i stil med ”du är så bra på det här” otaliga gånger, och ibland tänkt ”men jag tycker det är ganska tråkigt”. På insidan kan det kanske till och med kännas ganska meningslöst att folk hela tiden ber dig om just den saken, medan de inte verkar vad du helst vill göra.

Dina talanger kan vara osynliga för andra för att du aldrig varit i en situation där de har fått chans att visa sig eller för att de rent ut sagt misstolkas av andra. Eller så ser de helt enkelt inte dina styrkor på grund av filtret deras egna talanger skapar. Det är lätt att misstolka andras styrkor, att anta något som inte stämmer. En styrka är något du är bra på OCH tycker är roligt eller får energi av att göra.

För att göra en liknelse: Vet du vilket det mest högljudda djuret i havet är?

Det är inte blåvalen, eller delfinen…eller ens något annat stort djur, utan en 5 cm lång räka. Det mest högljudda djuret i havet är alltså en liten räka.

Pistolräkan (Alpheidae) har en jätteklo och en liten klo och har en sjuhelskotta talang för att låta som en pistol. Med hjälp av den stora klon kan han skapa ett ljud som mäter upp mot 200 decibel.

Man kan anta att folk som möter pistolräkan på stan inte kan se hans talanger, men kanske skulle skratta åt honom för att han var liten, blek och har en skum jätteklo. Någon skulle säkert uppskatta honom för hans jätteklo och tänka att han måste vara superbra på att slåss eller fäktas, men antagligen inte fråga om honom om de behövde hjälp att låta jättehögt.

Lite så framstår våra talanger ofta för andra människor – de ser vår jätteklo och uppmuntrar oss att använda den, för nåt helt annat än det vi egentligen vill använda den för. Eller så skrattar de åt den för att den är konstig. Därför behöver vi själva se våra talanger inifrån – så att vi kan hjälpa andra genom att be dem att få agera startskott vid löptävlingar snarare än ges upprepade chanser att visa hur snabbt vi kan svinga vår klo.

Observera att dina talanger handlar om HUR du gör saker, INTE VAD du kan och inte kan.
Klart pistolräkan kan bli låndistanslöpare om han vill, han behöver bara välja HUR han tar sig till målet och inte försöka göra exakt så som antilopen eller ormen gör.

2. Hur din mentor gör nåt är troligen inte hur du gör det

Du har en chef, en mentor eller en god vän som vill hjälpa dig och därför gärna ger förslag på hur du ska göra för att nå mål och hantera utmaningar. Du testar, med blandad framgång, och tänker att du bara behöver göra det lite bättre. Du läser böcker och följer thought leaders i sociala medier, och till slut hittar kanske du ett råd som funkar för dig! Så då delar du med dig av det till nästa person som frågar: ”Gör bara så här! Kan jag så kan du!” säger du stolt. Och kanske har har du rätt, men antagligen inte.

För alla de råd du testade och som inte funkade? Var det fel på råden, eller var det fel på dig?
Ingetdera. Råden du fick var rätt för den personens styrkor. Och troligen fel för dina styrkor. Men det visste inte du så du antog antagligen att det var fel på dig eller på råden. Och så går vi runt, och deklarerar att det är fel på oss eller att råden är värdelösa. När det är ett tredje alternativ som ligger närmre sanningen: hur du bäst/roligast/effektivast gör saker är inte nödvändigtvis hur någon annan gör samma sak bäst/roligast/effektivast.

Gör på det sätt som funkar bäst för dig, inte på det sätt som funkar bäst för den du får råd av.
I coachingen utgår vi ifrån resultaten du fått baserat på vad du svarat om hur du naturligt agerar, tänker och känner, samt vad som ger dig energi – dina styrkor och talanger. I kombination med alla dina kunskaper och färdigheter kan dina styrkor bli superkrafter, alltså styrkor du använder exakt när och i den omfattning du bestämmer.

3. Samarbete gör oss starkare, speciellt när vi har olika talanger

Vet du vad som är så bra med andra människor? Att de har andra talanger än du. Vet du vad som är så bra med mänskligheten? Att vi som art kommit dit vi kommit för att vi lärt oss samarbeta oerhört bra. Och ändå är det två saker som vi konstant missar att ge den uppmärksamhet de förtjänar. Vi borde fira olikheter och alltid välja samarbete över konkurrens. Chansen är nämligen stor att du har en styrka någon annan verkligen behöver, och tvärtom.

Visste du att räkan i historien tidigare är blind? Japp. Den har ett högt pistolskott att skrämma rovdjur med, men den kan inte upptäcka dem i tid! Sån tur då att räkans partner Gobi-fisken har utmärkt syn, och sån tur för fisken att räkan vill vara nära, för fisken har nämligen inget sätt att skydda sig själva på. Den ser rovdjuren, men kan inte göra nåt annat än att försöka gömma sig snabbt.

4. Lägg mest energi på dina styrkor, inte dina svagheter

Många av oss fick tidigt lära oss att lägga mest energi och tid på det vi är dåliga på. Öva mer, bli lite bättre. Det är motsvarigheten till att lära Gobi-fisken självförsvar och envisas med att räkan inte borde förlita sig så mycket på någon annan, utan att han måste lära sig upptäcka rovdjuren själv. I det här fallet framstår det uppenbart som fokus på fel saker. Men så lät det gissningsvis inte om det du var ”svag” på var matte eller engelska i skolan. Bad lärarna dig rita mer när du var bra på bild, eller bad de dig lägga mest tid på att bli bättre på engelska?

Vi blir mer ”well rounded” om vi övar på det vi är dåliga på. Vi blir mer lagom. Vi kanske till och med undviker något enstaka misslyckande. Men för de flesta av oss är det inte där vi kommer känna verklig mening, få energi eller nå framgång.

Istället förslår jag att du lägger mer tid på det du får energi av, har roligt när du gör och tycker är enkelt. Sen identifierar du vilka beteenden, situationer och uppgifter som dränerar dig på energi, känns svåra eller tråkiga och där hittar du samarbetspartners som kan hjälpa dig!

Börja identifiera, lära känna och använda dina styrkor dagligen. Låt det inte vara upp till andra att gissa sig till vad du gillar att göra. Du har talanger någon annan behöver, så använd dem på det sätt som känns rätt för dig. Använd inte din klo till att fäktas om du hellre vill använda den till att göra riktigt höga ljud och rädda Gubi-fiskar.

Inspiration till storyn om räkan och fisken kommer från Gallups podcast Called to Coach, S4E24 (2016).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *