”Overwhelmed? Just do this” sa annonsen i mitt Instagramflöde. Den välmenande uppmaningen kom från en välkänd och framgångsrik självhjälpsguru, entreprenör och författare. ”Gör bara det här” alltså. Ja, om det funkar för hen som lyckats så bra, så måste det ju funka för alla andra.

Rådet: Bara GÖR så löser det sig

Vill du sälja mer? Gör det här. Vill du ha fler följare på social media? Gör det här. Vill du gå ner i vikt? Gör det här. GÖR bara lite mer, lite effektivare, lite smartare, lite bättre.

Produktivitets- och effektivitets-eran är den vi levt i sen industrialismen, men med exponentiell ökning i och med digitaliseringens möjligheter. Det begrepp som på engelska kallashustle cultureföddes som beteende på 70-talet med insikten om arbetsnarkomaner – karakteriserat av upplevelsen av ett inre tvång att jobba och negativa känslor – och eskalerade från 90-talets techvåg ända tills pandemin tvingade alla att tvärnita både mentalt och socialt.

Signifikativt för hustle culture just nu är kanske mest motståndsvågen mot den. Eftersom folk stressat, pressat och pushat sig till framgång (eller försök till framgång) har det lämnat en bitter eftersmak. Kulturen går ut på att jobba och göra mer, smartare, snabbare, oftare, hårdare. Så motståndsvågen blir då naturligt att göra mindre (men fortfarande ändå ”nå framgång”). Samtidigt hindrar det inte att vi matas med råd som det i inledningen från våra förebilder – de vi ser har ”lyckats” – numer även om hur man tar sig ur hustle culture.

Till och med Queen Bey, den sedan 90-talet hårt arbetande och mycket framgångsrika musikern Beyonce Knowles, släppte i somras den hyllade låten You Won’t Break My Soul. Samtidigt tävlar tidningarna om att skriva mest om nya arbetskultur-begrepp som ”Quiet Quitting”, ”The Great Resignation” och ”Quiet firing”. Helt ärligt verkar ALLA just nu vara trötta på att göra, produktmaximera och prestera på topp 100% av tiden.

Men hur ser det ut när vi befunnit oss i en lågkonjunktur i nåt år? Vågar vi fortfarande prata om balans i arbetslivet då? Eller GÖR vi allt vi kan för att överleva i den existerande kulturen?

Motsägelsen: Du är unik, men du borde göra som alla andra

Råd om vad man ska göra för att ”lyckas” – både före och efter hustle culture-eran – finns det alltså gott om och ofta kommer de i form av självhjälpsböcker (eller andra format som podcasts, videos och Instagraminlägg). Utmaningen ligger i att de sällan tar hänsyn till just dina egenskaper, utan fokuserar på ”one size fits all”. Ett snabbt urval av vad som är bra för oss visar att om vi bara går upp tidigare, äter samma mat på samma tider, umgås mer med andra, lämnar mobilen utanför sovrummet, tränar si men inte så – ja då kommer allt bli bra!

Jag har full förståelse för varför vi letar efter en steg-för-steg lösning. Vem orkar egentligen tänka ut nåt nytt när världen ser ut som den gör och det knappt finns tid att andas? Självhjälpsböckerna berättar exakt vad du behöver göra för att bli lycklig, effektivt, rik, omtyckt etc och menar implicit att det funkar för alla. Så om det inte funkar för dig är det väl dig det är fel på!? Därför testar vi den tionde ”gör det här”-planen och blir allt mer uppgivna. Det är inte konstigt att självhjälp som begrepp fått dåligt rykte.

Effekten: Vi är slutkörda och olyckliga

Tänker du nu att ”jag läste boken, men jag behöver mer tid/energi innan jag orkar ta tag i de där råden”? I så fall är du inte ensam. I juli 2022 rapporterade Forbes1 från tre olika studier som visade siffror som:

  • Över 40% känner sig utmattade alltid eller ofta
  • 70% upplevde känslor av utbrändhet under föregående år
  • 57% funderar på att sluta sitt jobb för att hitta ett som stöttar deras välbefinnande.

Gallup (som tillhandahåller verktyget CliftonStrengths) gör research på det mesta inom arbetsliv och karriär och de har funnit att våra nivåer av o-lycka2 ökat varje år sen 2007. Det är alltså inte främst en effekt av pandemin som gjort världen olyckligare, utan det är en fortsättning på en lång trend. En trend som säkert har med hustle culture att göra, men inte bara. Oavsett det: en trend det vore fint om vi kunde bryta väldigt snart!

Lärdomen: Vägen till ”framgång” är lycka och välbefinnande

Gallup undersökte också vad de 20% som som var mest lyckliga har gemensamt och kom fram till att de har de här fem sakerna gemensamt:

  1. De känner sig uppfyllda av sitt arbete (de gillar vad de gör varje dag)
  2. De har låg finansiellt stress (de kan leva på de tillgångar de har)
  3. De bor i samhällen som passar dem (känner sig säkra, trivs där)
  4. De är friska eller har god fysisk hälsa
  5. De har någon eller några de kan vända sig till för stöd och hjälp (socialt skyddsnät)

Lycka är alltså inte ”att lyckas” användande mått som årslön, bostadsstorlek, semestermål, vikt, muskelmassa eller annat vi fått lära oss är framgång. Lycka är att skapa ett liv som ger tillhörighet och som tar hänsyn till de ekonomiska förutsättningar man har. Till det behövs en sysselsättning som du ser fram emot att göra varje dag och möjligheten att hålla dig frisk. Inga andra framgångsmått verkar nödvändiga.

Nu vet du vad du behöver (de fem sakerna ovan), så då vill du kanske leta gurus och förebilder som kan berätta hur du ska göra det. Vips är du tillbaka i det ständiga moment 22 av goda råd: hur du gör något bäst för dig är sällan hur andra gör samma sak bäst för dem. Därför är sannolikheten att råden passar dig extremt låg.

Insikten: Det är inte VAD du gör, det är HUR du gör

Jag kan säga till dig att du behöver göra vissa saker tills jag blir blå utan att det hjälper ett dugg, för jag kommer beskriva hur du gör dem utifrån vad som funkar för mig. Med stor sannolikhet är det inte hur du skulle göra för att uppnå samma resultat.

Vi är olika och vi gör olika. Vi behöver alla äta, men vi kommer vilja äta olika mat, vid olika tider, och med olika anledning (förutom ren överlevnad). Så även om du vet VAD du behöver göra så behöver du lista ut HUR du gör det på bästa sätt för dig.

Vill du identifiera hur du föredrar att göra saker, så att du kan vaska fram dina guldkorn ur alla självhjälps-råd så kan det vara en god idé att ta reda på dina styrkor. Mitt förslag är att göra det via ett verktyg som CliftonStrengths, StrengthsProfile eller VIA Character, men självklart kommer Google bistå med massa tips om du hellre vill hitta din egen väg.

Vill du ha hjälp att utforska dina styrkor?

Vill du anlita mig för att hjälpa dig nyttja dina styrkor på bästa sätt är något av ovanstående verktyg utgångspunkten. Därifrån kan vi sen utforska den väg som är mest intressant för dig. Anledningen till att jag använder verktygen är att vi därigenom skapar oss ett gemensamt språk om hur du gör saker, vad du får energi av och vad du är riktigt bra på, alltså; dina styrkor. Det gör att jag kan hjälpa dig identifiera de hur som faktiskt funkar för dig.

Källor:
Bok: Blindspot, Jim Clifton, Gallup Press, 2022
Bok: Wellbeing at Work, Jim Clifton & Jim Harter, Gallup Press, 2021
Workaholism: It’s not just long hours on the job (apa.org)

1 https://www.forbes.com/sites/tracybrower/2022/07/24/burnout-is-a-worldwide-problem-5-ways-work-must-change/ (sajten tillåter att du läser max 4 artiklar per månad gratis, därför får du copy-paste URLen så du inte råkar klicka på den av misstag)

2 Gallup mäter och sammanställer The Negative Experience Index för världen, som är en sammanställning av fem negative upplevelser: ilska, stress, nedstämdhet, fysisk smärta och oro. De frågar löpande människor globalt om de känt någon av känslorna ”under en stor del av dagen igår”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *