Våra styrkor och talanger kan besvara HUR vi gör saker, hur vi tar oss an situationer och hur vi naturligt tenderar att tänka, känna och agera. Våra styrkor bestämmer INTE VAD vi kan eller inte kan göra, men det kan ge en hint om vad vi får energi av respektive vad som dränerar oss på energi.
Att använda sina styrkor dagligen är att ta på sig sin egen syrgasmask först. Det gör det lättare för oss att hantera utmaningar och stress på ett sätt som funkar för oss, och att samtidigt vara till hjälp för andra eftersom vi inte gör det på bekostnad av oss själva.
Vi lyckas bäst när vi använder våra unika styrkor
Medan det råder delade meningar om exakt vad våra styrkor ska kallas och om de kan ändra sig över tid, så råder det ingen tvekan om att det är när vi använder våra styrkor som vi lyckas bäst, mår bäst, är effektivast och är mest motiverade. Jag tycker det är anledning nog att fokusera på hur ofta jag kan använda mina.
Vissa av mina styrkor är närvarande hela tiden – egentligen vare sig jag vill det eller inte. Vissa är så närvarande att jag inte ens märker det själv. Andra styrkor behövs bara i vissa situationer – då är det upp till mig att avgöra om det långsiktigt är bra för mig, eller om det faktiskt tar mer än det ger för just mig.
Vad ger dig energi och vad dränerar dig på energi
När man gör Gallups CliftonStrengths-test får man alla 34 talangteman (testet mäter talang; ”råvaran” i en styrka) listat i sin unika sekvens. Vi har alla möjlighet att använda alla 34, men vi kommer inte tycka att alla 34 är roligt, givande, effektivt eller smart användande av vår tid och energi. Många kan vi använda när situationen kräver det, men idén är att de styrkor vi hittar i toppen (ca 8-13 stycken) är de som verkligen skapa en positiv spiral av energi, effektivitet och produktivitet när vi använder dem. De fem som kommer sist på vår lista av alla 34 kommer troligen upplevas dränerande om vi behöver använda dem för ofta.
För att hantera de styrkor som vi inte har (generellt nummer 30-34) kan vi hitta samarbetspartners som besitter dem, eller identifiera en av våra toppstyrkor som kan bidra till liknande resultat men via ett annat ”hur”.
Svagheter uppstår i en situation, de kan inte ”fixas” långsiktigt
Vi kan såklart överanvända eller underanvända styrkor vid vissa tillfällen, med vissa människor eller i vissa miljöer. Nyckeln är att vara medveten om dina styrkor, så du kan bestämma om, när och hur du vill agera annorlunda i den situationen.
Alla styrkor kan bli svagheter om de används på fel sätt i en viss situtation. Till exempel kanske en av mina toppstyrkor dyker upp när det inte hjälper en relation eller situation, eller så behöver jag använda en styrka från botten väldigt ofta för att jag upplever det nödvändigt i min omgivning.
Grundtanken är: identifiera vilka dina styrkor är, använd det du har och hantera svagheter först när de uppstår. Din unika genialitet ligger i din kombination av styrkor och att du kan använda dem så bra och så ofta som möjligt.
Hur du gör är unikt
Chansen att någon har samma topp 10 styrkor som du i Gallups CliftonStrengths-test, oavsett ordning, är ungefär 1 på 131 miljoner. Chansen att du har samma topp 5 som någon annan är förvisso 1 på 278.000, men chansen att ni delar topp 5 i samma ordning är 1 på 33 miljoner.
Jag lovar dig att du har nytta av mer än dina topp 5 styrkor. Och jag lovar dig att det spelar roll vilka styrkor du har i mitten respektive i botten på din sekvens. Det är kombinationen av dina styrkor som är du och du är alltså inte en på miljonen – du är mycket ovanligare än så!
För den som älskar siffror och kanske har sin Analytical-talang högre upp än jag rekommenderar jag Ralph Rickenbach’s artikel om CliftonStrengths Statistics och Gallups artikel How your strengths set you apart.