Sunt gränssättande känns inte alltid så lätt för den som inte är van vid att sätta gränser, med flesta kommer till en punkt när de inser att de måste. Antagligen möts personen då av förvånade människor som inte kan förstå varför hen plötsligt beter sig annorlunda och säger nej eller ställer motkrav. En anledning kan vara att den person som varit lite dålig på gränssättande tidigare har kommit till en punkt där situationen inte är hållbar längre – oavsett hur mycket man känner sig som en bov för att man svarar något annat än ”absolut, det fixar jag!”
Risken för en person som varit dålig på att sätta gränser är också att det slår över åt andra hållet. Man kanske sätter extremt rigida gränser och inte vågar vara flexibel alls av rädsla för att ”det ska bli som förut”.
För att sätta gränser som varken är för flexibla eller för rigida kan det vara bra att utgå ifrån tumregler för dig själv.
- Sätt absolut nödvändiga gränser en gång för alla
Alla har nödvändiga gränser, speciellt de som är väldigt flexibla och oftast tycker det är enklast att anpassa sig det det andra önskar och behöver. Vid nödvändiga gränser är det nej som gäller. Du vet vad som är bäst för ditt välmående och vad som tar alldeles för mycket energi eller skapar ohållbar stress. Det kan vara enkla regler som: Jag jobbar inte helger. Jag kan inte ta möten på lunchen. Jag behöver vara mötesfri på tisdagseftermiddagar.
Var tydlig från början så hjälper du kollegor, kunder och andra att förhålla sig till dina nödvändiga gränser. Behöver du säga nej varje gång någon frågar om jobbsaker som händer tisdag eftermiddag så kommer du antagligen både känna dig stressad och irriterad på den som frågar.
Även om du upplever att du är supertydlig med gränserna så kommer någon fråga och dubbelkolla om du kanske ändå inte skulle kunna… Säg nej vänligt men bestämt. Du behöver inte förklara för någon. Och du behöver inte omförhandla med dig själv om du verkligen får ha den här gränsen. - Förhandla med dig själv om flexibla gränser och kommunicera förutsättningarna till andra
Om du är en person som vill ha mycket ordning vill du kanske ha fler gränser än om du är en person som är ganska flexibel. Men båda personerna kan ha ”flexibla gränser” och i vissa fall måste du klargöra för dig själv i vilken grupp en viss gräns hamnar. Vissa gränser vill du ha, men det är också okej om de förflyttas lite beroende på situation. Var noga med att förhandla dem med dig själv och kommunicera dem till andra – inte tvärtom.
Vi säger att du föredrar att inte ha morgonmöten, men du kan ha det om det är nödvändigt för ett specifikt projekt eller någon du arbetar med. Sätt då förväntningarna rätt genom att säga ”Ja, det går bra gällande det här projektet, men då önskar jag att vi bokar alla mötestider i början av projektet så jag vet när de är” (eller vad som nu ger just dig rätt förutsättningar för att förflytta din flexibla gräns). - Ta hjälp av dina styrkor för att sätta gränser som gör dig bättre
Personliga styrkor – alltså vad du är riktigt bra på – handlar inte bara om specifika kunskaper och färdigheter (vad du kan) utan också om de tankar, känslor och beteenden (hur du gör) som kommer mest naturligt för dig. Trots att vi vet att alla människor är olika så tenderar vi att förutsätta att de flesta funkar som oss när det kommer till hur man gör saker. Att verkligen förstå hur dina styrkor gör dig unik kan både hjälpa dig med gränssättande mot andra, och hjälpa dig förhålla dig till dem som eventuellt ifrågasätter varför du gör på ett visst sätt.
Det kan vara lättare för andra att respektera dina gränser om du kan vara tydlig med hur dina gränser är kopplade till dina behov. Till exempel att du vill ha tid på dig att reflektera över beslut och därför inte vill ha beslutande möten där alla kan prata i mun på varandra. Du kan också förhålla dig till de som behöver diskutera sig fram till beslut och ni kan skapa en arbetsmiljö som funkar för båda.
Kanske andra lättare kan formulera sina önskemål och förväntningar på dig om du kan sätta gränser som möjliggör för dig att vara i din ”zone of genius”. Till exempel kanske de kan sluta be dig om veckomöten men du kan vara den första de kontaktar vid krismöten, om de vet att du älskar att tänka ut nya idéer och lösa problem som dyker upp från ingenstans, men att du dräneras på energi av rutiner.
Alla vinner på att du blir bättre på sunt gränssättande
Sunt gränssättande är nödvändigt för att vi ska kunna lägga vår tid och energi på det som gör oss unika och starka: våra personliga styrkor och talanger. Alldeles för många spenderar alldeles för mycket av arbetstiden på sånt vi kan göra, och inte tillräcklig med tid på sånt vi vill göra. I vissa fall pratar man om inlärda styrkor respektive naturliga styrkor. Jag tycker att det är enklare att reflektera över vad av allt man gör som är sån man kan göra respektive sånt man vill göra.
Det vi kan göra ger oss inte energi, och det möjliggör inte för oss att bli riktigt, riktigt bra på något. Där vi har våra styrkor däremot, där hittar vi sånt vi vill göra och situationer som ger oss energi. Genom att spendera mer tid på att jobba med våra styrkor möjliggör vi för oss själva att bli den bästa kollegan, konsulten, partnern vi kan bli. Det vinner både du, dina kollegor och dina kunder på.
Det kan vara så att du har fullt upp med sånt du kan göra, och att du glömt både att sätta gränser och berätta för andra vad du vill göra.
Men hur vet jag vilka gränser jag har?
Eftersom jag coachar i styrkecoaching kopplat till verktyget CliftonStrengths så föreslår jag såklart att du besvarar det testet för att få fram dina personliga styrkor – med varje styrka kommer också behov och värderingar som ofta ger en bra hint om var några av våra gränser finns. Vill du boka styrke-undersökning med efterföljande återkopplingsession så kontakta mig.
Vill du själv lista ut var dina gränser går så ställ dig själv de här frågorna:
- Tänk på tillfällen det senaste halvåret när du känt dig stressad/pressad/arg/ledsen på jobbet. Finns det några gemensamma nämnare för de tillfällena?
- Vad blir jag arg/ledsen/upprörd över blotta tanken på att en kollega skulle be mig om?
- Vad stör du dig på på jobbet? Är det något som upprepas och stör dig ofta?
- Tänk på tillfällen när du sagt ja fast du egentligen velat säga nej. Vad var det som gjorde att du ville säga nej, och vad var det din inre röst sa till dig som gjorde att du sa ja istället?
Eftersom den enda vi har makt över att förändra är oss själva så titta på vad du svarat på frågorna och kom på olika sätt som du skulle kunna göra situationerna mer hållbara och mindre stressande för dig själv. Kan det vara så att du ser någon gräns du behöver sätta för dig själv och kommunicera till andra?