De flesta av oss har nog i perioder känt att vi gärna skulle må lite bättre – fysisk, psykiskt, känslomässigt. Det är helt okej att känna så, även om vi tycker att vi har det ganska bra.

Ibland har vi en idé om vad som skulle få oss att må bättre, och ganska ofta visar det sig att det inte stämmer. I vissa fall är det för att det är någon annans idé om lycka och välbefinnande som vi adopterat som vår egen, och i andra fall är det kanske att vår kropp behöver något annat än vi tror att den behöver och därför ger den.

Fem områden för välbefinnande

I boken Wellbeing från 2010 listar författarna Tom Rath och Jim Harter fem områden för välbefinnande (välmående) som enligt studier är beroende av varandra – välmåendet infinner sig antagligen inte för att ett eller två område är bra, de andra påverkar så mycket. De kallar de fem områdena ”livets valuta”:

  • Karriär – att du gillar det du gör varje dag (det här kan vara separat från hur du får finansiella medel att leva för, men för många hänger det ihop)
  • Socialt – att du har starka relationer och får och ger kärlek i ditt liv
  • Finansiellt – att du kan hantera ditt ekonomiska liv
  • Fysiskt – att ha tillräcklig god hälsa och ork att göra saker
  • Samhälle – att du känner engagemang för området där du bor

Om du känner att du inte är där du skulle vilja vara inom alla fem områden så är du långt ifrån ensam. Studierna kom fram till att bara 7% mår bra och frodas inom alla fem, medan 66% gör det inom ett område.

Den goda nyheten är att det inte är meningslöst att försöka bara för att man inte tror att alla fem kan bli bra – det leder helt klart till bättre dagar, månader och år även att göra små justeringar. Och det finns en massa olika vägar till varje mål! Dessutom är det du som bestämmer vad som är rätt nivå för just dig på varje område. Med det sagt kan vara värdefullt att förstå att alla fem kan påverka vår känsla välbefinnande, så om vi upplever skav inom ett område så kan det påverka oss mer än vi kanske skulle önska.

Intressant information om välbefinnande

Ibland kan det vara värt att mäta sina egna förväntningar mot vad undersökningar och mätningar säger. Följande kan vara bra att ha med sig:

  • Karriär – Om du är oengagerad på jobbet är chansen stor att dina stressnivåer (mätta genom kortisol i salvien) är högre. Högre kortisol undertrycker immunförsvaret och ökar risken för en massa sjukdomar över tid. Du kan alltså bli fysiskt sjuk av att ha ett jobb du inte gillar.

    Generellt råd: Försök identifiera vad du gillar och fokusera på det. När du vet dina styrkor kan du aktivt välja att nyttja dem varje dag, och be om det du behöver för att de ska komma till sin rätt.
  • Socialt – optimal tid för social interaktion är 6 timmar per dag. Här ingår telefonsamtal, email vi vill skriva etc – alltså inte nödvändigtvis bara när vi är i samma rum som andra. Varje timme räknas, så hellre 1 timme än ingen – för välbefinnandets skull.

    Generellt råd: Skjut inte upp att ringa din kompis för att du känner dig stressad.
  • Finansiellt – förmågan att inte oroa sig över pengar har dubbelt så stor påverkan på ditt välbefinnande jämfört med vad din inkomst är. Det spelar alltså större roll att du inte går runt och oroar dig över pengar, än att du lägger fokus på att jämföra priser, tjäna mer, spara mer, spendera mindre osv – om det leder till oro över pengar.

    Generellt råd: identifiera något som minskar din oro över pengar. Och när du spenderar pengar: mest välbefinnande får du ut av att spendera dem på upplevelser och andra människor.
  • Fysiskt – mat, sömn och motion påverkar alla vårt fysiska välbefinnande. Inget av det bör vara extremt. Sov 7-8 timmar per natt, ät mat med naturligt fett (tex lax, avokado, nötter), fullkorn, grönsaker, frukt och minimalt processad mat så mycket du kan och rör på dig 30 minuter per dag.

    Generellt råd: vi har alla samma mål (sömn, hälsosam mat, motion) men hur vi når dem kommer vara lite olika för oss, eftersom våra styrkor och därmed våra preferenser skiljer sig åt. Hitta sätten som passar dig.
  • Samhälle – här ingår grundläggande säkerhet, som att kännas sig trygg där man bor och att ha tillgång till rent vatten att dricka och ren luft att andas. Därefter handlar det om att bo på ett ställe som passar ens personlighet, livsstil och intressen. Men att bo där räcker inte, utan det är när man känner sig engagerad i närområdet som samhällsvälbefinnandet brukar kunna bli riktigt bra.

    Generellt råd: fundera på hur du kan ge tillbaka till ditt närområde/där du bor. Det kommer öka ditt eget välbefinnande (och antagligen andras).

Små steg gör stor skillnad – vad kan jag göra

Tittar man på informationen i ovan så verkar det helt klart enklare att uppnå holistiskt välmående om man lyckas finna lite balans i sitt välbefinnande i de fem olika kategorierna. Och risken är att det välbefinnande man lyckats uppnå blir påverkat av de kategorierna där man inte mår bra. Men som vi såg är det också få som idag rapporterar välmående i alla fem kategorierna. Utgå ifrån vad som skulle kännas bra för dig att justera just nu och ta ett steg i taget. Låt resan mot större välbefinnande vara viktigare än något fast mål.

Ett tips som är inspirerat av boken är att du kan ta en minut i slutet av varje dag och reflektera hur bra då mått på en skala från 1-10 för varje kategori. Ser du att trenden är att någon kategori ligger mycket lägre än de andra så titta gärna på vad du kan göra för små justeringar för att göra situationen för dig själv lite bättre. Kanske hittar du en beteendeförändring som passar dig och som bidrar till lite högre välbefinnande i mer än en kategori – till exempel kan du gå 30 minuters promenad med en vän varje dag.

Ett annat tips är att stanna upp och känna tacksamhet för något varje dag. Varje kväll skriver du ner minst tre saker du är tacksam över från dagen – eller varför inte minst en inom varje kategori? Det viktiga är inte själva skrivandet, utan att du uppmärksammar och känner känslan av tacksamhet. Inget är för stort eller för litet för att känna tacksamhet över. Och det gör inget om du är tacksam över samma sak flera dagar i rad. Det viktiga är att du känner tacksamheten.

Vill du ta reda på dina personliga styrkor för att börjar identifiera hur du helst gör saker, vilka situationer som ger dig energi och vad du behöver för att må bra. så kan du läsa mer under Tänster.

Källor:
Boken ”Wellbeing – the five essential elements”, Gallup Press 2010 [Länk till GoodReads]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *