Kanske världens mest använda personlighetstest är det som kallas Myers-Briggs Type Indicator. Om du inte själv gjort ett sånt så kanske du känner igen bokstavskombinationer som ISTJ och ENFP.

Totalt finns 16 olika personlighetstyper som Myers-Briggs testet mäter. Och som med alla personlighetstest är det inte en fråga om huruvida den ena är bättre än den andra, utan det handlar om vad du föredrar och hur du oftast agerar och uppfattar världen.

Testet mäter dig på fyra olika skalor:

  • Introvert till Extrovert (I eller E) – att få energi av och lägga fokus på andra eller att få energi och lägga fokus främst på idéer, koncept och att vara ensam.
  • Sinnesförnimmelser till Intuition (S eller N) – att ta in och uppfatta världen via våra fem sinnen och det som är eller att ta in världen genom vårt ”sjätte sinnet” och vad som skulle kunna vara
  • Tänka till Känna (T eller F) – att fatta sina beslut utifrån tanke, lik och objektivitet eller främst utifrån subjektivitet och värderingar.
  • Bedöma till Uppfatta (J eller P) – att främst hantera omvärlden genom att bedöma, strukturera och planera, eller främst genom att ta in nuet, anpassning och spontanitet.

Eftersom test mäter skalor så kan det absolut vara så att någon är väldigt extrovert medan någon annan bara är lite mer extrovert än introvert och båda får E som sin första bokstav. Därför är det också viktigt att inte tro att du vet hur någon annan är bara för att du vet deras bokstäver enligt MBTI. Däremot kan de ge dig en idé om var ni kanske ser världen på samma sätt och var ni skiljer er åt. Det skapar möjlighet för samtal.

Myers-Briggs är inte accepterat av den vetenskapliga världen, utan anses vara peusdovetenskap. Personligen anser jag att alla verktyg som kan hjälpa människor samtala istället för att irritera sig på varann, och som kan hjälpa människor reflektera över hur de själva är och kan uppfattas av andra är bra tills bättre alternativ uppdagar sig. Problemet i världen är inte att vi förstår varann och oss själva för mycket, så jag diskuterar gärna både pseudovetenskap och andlighet om det hjälper människor må bättre.

Varför jag valt att utgå ifrån ett annat verktyg för personlig utveckling

Som du kanske redan vet är jag certifierad styrkecoach och använder mig av Gallups verktyg CliftonStrengths. En anledning till att jag valde det över MBTI-verktyget är att jag verkligen tror på att människor är unika, men att vi också behöver ett gemensamt språk för att kunna samtala om våra likheter och olikheter. En annan är att jag anser att vi behöver lägga mer fokus på alla sätt vi är bra. Inte hälften av fokuset på styrkor och hälften av fokuset på svagheter. En (helt ovetenskaplig) fördelning 90-10 passar bättre anser jag.

1 av 16 når inte hela vägen

Även om verktyg som MBTI ger en bra överblick, så vet vi att människor är mycket mer komplexa än så. För de som inte ligger långt ut åt något håll på en eller flera av skalorna så framstår det ändå tydligare att man är lika olika människor med samma bokstäver som man är olike de med andra bokstäver. Det är svårt att agera på den typen av information, på ett sätt som gör individens vardag och liv bättre.

Vi är unika

CliftonStrengths-testet rangordnar 34 teman av styrkor i din unika sekvens. Du är troligen helt ensam på jordklotet om den ordningen. Alltså får du fram din uniktitet och samtidigt möjliggör sekvensen för dig att samtala och samarbeta effektivt med människor som har såväl liknande styrkor som du, som helt annorlunda. Ni samtalar utifrån de 34 teman som testet mäter.

Vi bör ha fokus på styrkor

CliftonStrengths mäter inte svagheter alls. Och testet används inte för att välja bort människor i till exempel anställningssituationer. Verktyget är helt fokuserat på dig och dina styrkor, så att du kan göra det mesta av det du har – och välja hur du vill hantera de situationer där du kanske lägger krokben för dig själv.

Tips på nästa steg

Vill du ta reda på din unika sekvens av CliftonStrengths? Pinga mig på LinkedIn, Instagram eller Twitter (håll muspekaren över för att se länkarna)

Vill du testa en variant av Myers-Briggs men som är gratis kan du kolla in 16personalities.com

Är du mer nyfiken på historien bakom Myers-Briggs kan du kolla in dokumentären som just nu finns tillgänglig på HBO Max. Titeln Persona: The Dark Truth Behind Personality Tests avslöjar en del om vinkeln på dokumentären, men icke desto mindre är den sevärd.

Källor:
Wikipedia om MBTI
Myers&Briggs Foundation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *