Vem älskar inte en nystart! Det finns till och med ett namn på den psykologiska effekt som nystarter ger oss: Fresh start effect

Vi är helt enkelt psykologiskt mer benägna att börja agera mot ett mål när vi har haft ett tidsbunden tillfälle som signalerar ”start”. Det här tidsbundna tillfället är egentligen helt godtyckligt: 1 januari, måndagar, 1a dagen en ny månad etc. Så välj den nystart som passar dig! Att använda nymånen är ett perfekt tillfälle, sett till energierna som sägs vara aktiva i universum då.

Nymånen är lika ofta som fullmånen, ungefär var 29e dag. Det är ett bra tillfälle att sätta dina mål eller intentioner för månaden som kommer. Låt de vara små nog (och stora nog) att hantera under en måncykel. Varför mindre mål? Vi kommer prata mer om delmål och firande framöver.

Här nedanför finns förslag på en ritual för att markera starten på måncykeln – din fresh start. Läs helst hela inlägget innan du börjar. Varför? Eftersom det är DIN fresh start vill jag inte att du läser artikeln under tiden som om det var en instruktion. Läs den, plocka ut de idéer som tilltalar dig och gör sen ritualen till din!

1. Skapa miljön

Nymånens energi handlar om nystartet och att påbörja saker. Energin är mjuk och ökar sen under de kommande två veckorna tills det blir fullmåne.

För att få till rätt sinnesstämning, distansera mig själv från min vardag och hjälpa mig vara fullständigt närvarande i stunden, gillar jag att ställa saker som ger mig en energiboost och hopp där jag lätt kan se dem under ritualen.

Jag lägger en duk eller en bit tyg på bordet där jag sitter. Jag tar något jag tilltalas av i stunden, men som jag har hemma. Jag brukar ta fram åtminstone ett levande ljus, ibland färsk frukt, en dryck som känns festlig (nystart!) och även en bild på någon favoritplats eller något jag vill uppleva. Dessutom brukar jag ta fram de av mina kristaller jag dras till just nu.

För den som använder rökelse är det också ett bra tillfälle att tända en som doftar annorlunda än den du använder dagligen. Aromalampor eller doftljus funkar också. Genom att få med fler sinnen hjälper vi hjärnan skapa tydliga bilder av det vi vill åstadkomma. En färsk blomma med doft du kopplar till hopp och energi funkar utmärkt.

Skapa ritualen så den passar dig! Ingenting fyller någon funktion bara för att du ”följer reglerna”. Ta inspiration och gör sen det som passar för dig, och ändra kanske från gång till gång.

Ju fler sinnen du får med under ritualen desto bättre! Vad du ser, hör, känner, doftar och smakar skapar helhetsintrycket. Den som har ett sjätte sinne, eller intuition, gör klokt i att involvera det också.

2. Vänd fokus inåt

Gör lite yoga om du föredrar meditation i rörelse, eller slappna av och håll avslappnad din uppmärksamhet på en specifik sak, t.ex. lågan på ett levande ljus. Det här är för att uppmuntra ”non-thinking”, alltså att låta hjärnans prefrontala cortex vila. När du känner dig avslappnad och öppnar i sinnet, och när axlarna känns avslappnade och andningen lugn och oansträngd – då är du antagligen avslappnad.

Stanna i ditt inre fokus i 5 minuter och vänta med att interagera med någon av sakerna du har runt dig. Behöver du tänka på något så tänk på allt du är tacksam för i ditt liv, och fokusera på den tacksamheten känns i kroppen.

Om du önskar lyssna på musik under hela eller dela av ritualen så kan t.ex. det här albumet på Spotify hjälpa: 2 Hours of Calming Spa Sounds

3. Reflektera på din intention

Nu när du är fullt närvarande med dig själv, vilken intentionen för månaden känner du att du har då? Vilket mål, som kommer inifrån, kan du se?

Ta en klunk av din dryck och reflektera på svaret. Stressa inte fram nåt utifrån känslor av ”måste” och ”borde”. Låt din inre vilja höras. Har du svårt att komma på nåt så kan du tänka på hur en perfekt dag skulle vara och vilka mindre steg du kan ta för att röra dig i den riktningen. Ibland är intentionen att sluta med något, att tacka nej – det är också att agera i rätt riktning.

Kom ihåg att du gärna får drömma så stort du bara kan, men att vi försöker sätta en intention som gäller för en knapp månad. Det är inte så lång tid, men det möjliggör 29 små steg eller 29 chanser till att agera för att röra dig i mot den förändring du önskar se.

Är du som jag länge har varit så kanske du sätter extremt hög standard för vad som ”duger” som mål. Så pass mycket att det hindrar din förmåga att göra något alls, att ens komma på något du vill göra. Kan du inte se alla steg på väg till målet, ett mål som enormt stort, så blir det liksom oväsentligt att ens börja. Men så är det inte! Det är oerhört väsentligt att börja! En av anledningarna är att resan är lika mycket värt som målet, om du tar tillfället i akt att njuta av den.

För mig var en av nycklarna att jag verkligen tog hänsyn till mina personliga styrkor och på allvar började bry mig om HUR jag gillar att göra saker. Jag förstod att det inte var fel på mig för att jag inte kunde kunde följa råd som funkat för andra, utan att jag inte behövde anpassa mig själv till hur de nått framgång, utan jag fick välja min egen väg.

Du kan börja med att fråga dig själv de här frågorna:

✨Vad skulle du vilja ha åstadkommit om en månad?  (Resultatmål eller Intention)
✨Vilka känslor vill du uppleva mer av den här månaden? 
✨Vad vill du göra mindre av den här månaden? (Aktivitetsmål)
✨Vad vill du göra mer av den här månaden? (Aktivitetsmål)

4. Skriv ner det

När vi skriver ner något blir det verkligare och det blir lättare för dig att gå tillbaka och checka av i vilken mån du går din egen väg när du börjar agera mot ett mer spektakulärt och meningsfyllt liv.

Det spelar ingen roll om du skriver i en anteckningsbok eller på ett löst pappersblad, men det hjälper hjärnan om du skriver för hand. Ibland tar jag ett A3-papper och skapar något som blir en mix mellan en mindmap (tankekarta) och ett ordmoln. Rita bilder om det funkar för dig! Oftast skiver jag i min vanliga anteckningsbok, eftersom jag då slipper leta runt efter mina tankar när jag vill kolla av dem, till exempel vid fullmåne eller nästa nymåne.

Kom ihåg: låt den äkta, ocensurerade delen av dina önskningar och mål bli det som är dina intentioner – inte ytter förväntningar och samhällets krav. Du behöver inte visa det du skriver för någon annan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *