Det är okej om du verkligen inte fattar vad det är frågan om med alla dessa kristaller, medium, artiklar om astrologi och annat ”hokus pokus”. Vad hände egentligen med logik, folkvett och vetenskap!

Ja, vad hände?

Till exempel hände regelbunden utbrändhet. Långvarig stress skapad av saker som inte alls är livshotande (vilket är en anledning vår kropp tycker stressreaktioner är en bra grej).

Dessutom hände frånkoppling från naturen för den stora majoriteten. Vårt fantastiska produktivitetsoptimerade samhälle har skapat ett liv som alltid ser likadant ut. Många längtar hela tiden någon annanstans är där de är. Mindfulness – att vara närvarande i nuet – har blivit ett fritidsinresse.

Sen är det där med att känna mening. Människan är ett djur där känslor har oändligt mycket betydelse. Olika personlighet lägger olika mycket vikt vid känslor, men extremt få är de facto opåverkade av sina – och andras – känslor. Det är det som skiljer oss från robotarna 😉 Tro mig när jag säger det: känslor är inte en bugg i vårt effektiva system, de är en viktig feature.

Förutom det har många människor känt sig svikna – eller aldrig blivit introducerade till – den organiserade andlighet vi kallar religion. Man kan ha avsagt sig sin religion för att man inte kände sig välkommen – men det betyder inte att man inte fortfarande har ett spirituellt eller andligt behov.

I Sverige har vi knappt någon organiserad andlighet. Den vi har traditionellt – Svenska Kyrkan – har en fin samhällsstöttande funktion som är outnyttjad. Annan religion har vi främst fått genom invandring – precis som så många upplevelser och människor som gjort Sverige bättre genom tiderna. Men den organiserade andligheten passar inte alla. Den är ofta full av regler om rätt och fel som går långt utanför att respektera andra och inte skada varandra. Den kan kännas begränsande istället för upplyftande och möjliggörande, så då kanske den oorganiserade ”new age” andligheten passar individen bättre.

Eller så handlar det bara om en önskan att något vi inte kan uppfatta med våra fem sinnen faktiskt existerar (typ som kärlek och lycka). Den här Pew Research-artikeln från 2018 har en del intressant data om tron på new age-koncept hos amerikaner.

Vem vet, New Age-vurmandet kanske leder till att det är fler en astronauter som lyckas uppnå overview effect, vilket knappast kan vara till nackdel för varken mänskligheten eller jorden.

Det spelar verkligen ingen roll om du tror på organiserad andlighet (religion) eller oorganiserad andlighet (new age eller woo woo som är mitt favoritbegrepp) – det som spelar roll är att du respekterar dem som gör, och att de respekterar din rätt att inte tro. Historien är full av människor som trott på galna saker som senare visat sig ganska träffsäkra. Och vill du höra vetenskapsfokuserade forskare som låter spirituella så kika på den här dokumentären om evigheten på Netflix

☮️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *