Fullmånen ger oss en anledning att sakta in och reflektera på vårt liv och vår situation. Du kan se på det som en chans att inventera: för att se vad du redan har och förbereda dig på vad du vill ha mer av framåt. Varje fas av månen har sin egen energi, men fullmånen och nymånen är två faser som de flesta av oss kan ha nytta av att iaktta. Dessutom är fullmånen ett bra tillfälle att rena dina kristaller, om du har sådan (det har jag).

Det är fullmåne ungefär var 29e dag, vilket kan skapa en harmonisk cyklisk rytm i ditt liv om du gör någon ritual vid varje fullmåne. Men känn dig aldrig pressad att göra det, jobba med den rytm som passar dig just nu. Din inre rytm är alltid mycket viktigare än yttre påverkan!

Här nedan har du förslag på en fullmåneritual. Lägg till och ta bort det du känner att du vill. Det finns inga rätta svar när det handlar om dina spirituella och andliga behov.

1. Förbered din fysiska miljö

Se till att du är bekväm och kan vara närvarande i stunden. Gör det du behöver för att hamna i rätt sinnesstämning, oavsett om du vill göra en kort ritual (5 minuter räcker) eller en längre ritual.

Förslag på aktivitet:

 • Bada eller duscha i ljuset av levande ljus. Det ljust ändrar nästan magiskt energin i ett badrum.
 • Lägg ett vackert tyg på bordet du sitter vid (eller på golvet framför dig om du föredrar att sitta där)
 • Hämta en dryck som du uppskattar (varm choklad, te, ett glas vin – vad behöver din själ just idag?)
 • Lägg saker som representerar överflöd framför dig.
  Några idéer: snittblommor, frukt, choklad, kristaller, nötter, skatter från naturen.
 • Lyssna på musik som hjälper dig slappna av.
  Jag gillar den här Spotify-listan eftersom den är både lugnande och upplyftande.

2. Uppmärksamma din tacksamhet

Uppmärksamma vad du redan har, allt du är och hur långt du kommit I din utveckling redan nu. Känn verkligen efter i din tacksamhet och uppskattning för dig själv och de du har runt dig i ditt liv.

Förslag på aktivitet:

 • Skriv en tacksamhetslista. Lista allt du kan komma på, stort som smått, som du är tacksam för. Tacka universum och alla gudomliga energier du eventuellt tror på. Eller tacka din mamma, pappa, lärare, chef, partner etc. Tacka dig själv för allt du redan åstadkommit och alla mål du redan nått. Påminn dig också om din tacksamhet för allt som du kanske tidigare tagit för givet.
 • En affirmation att använda: “Jag uppskattar allt jag har, och allt jag är”.

3. Frigör dig och förlåt

Nu är det dags att släppa taget om det som inte längre behövs I ditt liv. Det kan vara begränsande tankar om vad du kan, agg du känner mot någon som sårat dig, gamla sår som du inte lyckats läka ännu. Det kan också vara fysiska saker som begränsar dig och påminner dig om negativa saker, eller individer som inte bidrar med något positivt i ditt liv.

Förslag på aktivitet:

 • Skriv en lapp med allt du är redo att släppa. Lista allting som inte längre passar i ditt liv. Tacka varje sak du skriver ner för att de hjälpt till att ta dig hit, lärt dig saker, kanske hålla dig säker i perioder av livet. Reflektera sen på hur det känns att inte längre ha den har saken/känslan/irritationen i ditt liv längre.
 • En affirmation att använda: “Jag är redo att släppa det som inte längre fungerar för mig”

4. Reflektera

Om du kan sitta i ljuset av fullmånen en stund och bara vara – meditera eller slappna av – så är det ett välgörande sätt att låta ritualen du just gått igenom få sjunka in.

Om det är molnigt eller du av annan anledning inte kan sitta i månljuset så föreslår jag att du tänder ett ljus och istället sitter en stund framför det med ögonen vilande på lågan. Det kan hjälpa dig slappna av och fokusera på ingenting en stund.

Ett alternativ som vissa föredrar är att skriva ner dina reflektioner. Du kan skriva alla tankar som kommer upp, utan att försöka styra dem. Det är inte alltid så enkelt som det låter, men om du känner dig obekväm med icke-agerande, så är meditativt skrivande en aktivitet som hjälper dig att höra din inre röst på ett sätt som vårt moderna vardagsliv ofta inte har utrymme för.

Förslag på aktivitet:

 • Alternativ 1: Meditera/Sitt utomhus i fullmånens ljus
  Alternativ 2: Meditera/Sitt framför lågan från ett levande ljus
  Alternativ 3: Flödeskriva i åtminstone 5 minuter
 • Affirmation att använda: “ Jag slappnar av och är närvarande i den här stunden. Jag vet att jag är värd allt gott i livet”

5. Reflektera med divination (Tarot och orakel-kortlekar)

Eftersom du gjort det inre arbetet genom de tidigare stegen så kanske du nu känner dig redo för input utifrån. Om du använder verktyg för divination så är nu ett bra tillfälle att se vad universum (änglar, gudar eller förfäder) har för meddelande till dig.

Jag föredrar ofta tarotkort, men det finns ju en uppsjö av spännande alternativ att utforska, som orakelkort, teblad, runor, pendlar med mera.

Du kan använda en egen kortlek, boka en session med någon som erbjuder den tjänst du föredrar eller använda en mobilapp för att dra kort. Jag tycker att orakelkorten som Colette Baron-Reid ger ut brukar vara mycket givande för reflektion. Du kan testa att dra ett kort ur en kortlek på hennes webbsajt (håll muspekaren över orden så ser du länken) om du är nyfiken.

Suggested action:

 • Dra ett kort eller motsvarande från ett annat verktyg för divination. Du kan till exempel fråga ”Vad behöver jag veta just nu”. Lyssna på din intuition när du läser/hör betydelsen.
 • Reflektera på vad du lärde dig under de tidigare stegen och hur din inre röst och det ”utomstående” budskapet från kortet hör ihop.
 • Affirmation att använda: “Jag är öppen för andras visdom och för min egen”

Bonus: Andra resurser för fullmånen

Några andra resurser som kan vara användbara när man jobbar med inre reflektion eller spirituellt och andligt arbete runt en fullmåne.

När är det fullmåne (engelska) – Moongiant vet

Vill du ha tips på en större läggning att göra? Kolla in Full moon tarot spread (på engelska). TheMagickalCreatrix på Instagram har många bra spreads (kortläggningar).

Refinery29 har en artikel med tips på kristaller för fullmånen baserat på ditt astrologiska soltecken.

Om du hellre vill ha en guidad meditation för steg 4, kan du lyssna på Natalie Perez via InsightTimer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *